Tijd om moeilijke keuzes te maken
Velen van ons staan op een bepaald moment voor moeilijke keuzes als het gaat om onze professionele carrière. Of het nu de keuze is om meer tijd voor familie en vrienden op te offeren voor een zeldzame professionele opportuniteit, of de keuze om het risico te nemen van een detachering naar het buitenland voor een job waar je van droomt, of het nu de keuze is voor een professionele heroriëntatie of een koerswijziging als reactie op grote professionele ontevredenheid, al deze keuzes kunnen als hartverscheurend worden ervaren, en deze moeilijke keuzes kunnen je geest een tijdlang bezoedelen…
Wat kun je dan doen?
Allereerst, accepteer dat je in een impasse zit en accepteer dat de situatie je dwars zit, want dat is normaal: je geest is verscheurd en constant op zoek naar een oplossing die het niet kan vinden.
Neem vervolgens de tijd om erover na te denken zonder gestoord te worden: bijvoorbeeld door een wandeling in de natuur te maken of een kopje koffie of thee te drinken met een aardige en stille vriend(in), van wie je weet dat hij/zij je niet zal laten schrikken door al zijn/haar angsten te delen bij het noemen van wat je dwarszit…
Een andere oplossing is om je te laten begeleiden door een professionele coach… die als een vuurtoren fungeert om je door de stormachtige wateren van onzekerheid te loodsen. Door een veilige, niet-oordelende ruimte aan te bieden, helpt de coach om je behoeften te verduidelijken, terwijl hij/zij rekening houdt met je persoonlijke waarden.
Wij zijn evenwichtsoefeningen…
Voor de meeste mensen is het een grote uitdaging om een balans te vinden tussen werk en privé. Slechts weinigen van ons sorteren periodiek onze vele eisen en verplichtingen om een balans te bereiken die goed voor ons is. Er zijn er meer die gehoorzamen aan de ‘must haves’ en de hele week rondrennen, inclusief de weekenden.
Wanneer het evenwicht niet meer gevonden is, blijven veel mensen moedig dezelfde moeilijkheden aan zichzelf opleggen, met verschillende gevolgen zoals irritatie, ongeduld, terugtrekking… Voor sommigen gaat deze onbalans door tot uitputting optreedt.
Het is mogelijk om het juiste evenwicht voor jezelf te vinden. Omdat iedereen anders is, zullen de identificatie en de keuze van de paden heel verschillend zijn van de ene coachee tot de andere. Tot slot wens ik je de “juiste” balans toe.
In 2021, “breid je wortels uit om je vleugels te blijven uitslaan …»
2020 is in veel opzichten een uitdagend jaar geweest voor ons allemaal. En aangezien we niet zeker weten wanneer we verlost zullen zijn van Covid-19 en de vele dramatische gevolgen ervan, raad ik je aan om “je wortels te verlengen, je vleugels te blijven uitslaan”.
Het verlengen van je wortels is, net als de boom, het putten uit nieuwe bronnen om die te consolideren die je al gebruikt, natuurlijk, om je “mentaal” overeind te houden, in de huidige beperkende omstandigheden.
Het spreiden van je vleugels verwijst naar het aangename gevoel dat je overvalt wanneer je de mogelijkheid hebt om een beetje meer te “bloeien”.
Voor sommigen zullen de middelen afkomstig zijn van de implementatie van gezonde en nieuwe routines, zoals meerdere keren per dag een echte pauze nemen. Voor de anderen zal het een kwestie zijn van opnieuw contact maken met de natuur door een wandeling te maken op de uren dat het nog daglicht is. Aan ieder zijn behoeften, aan ieder zijn oplossingen. De kleine regelmatige rituelen die je gaat opzetten zullen je in staat stellen om voor jezelf te zorgen. Door voor jezelf te zorgen, geef je jezelf wat zuurstof en tijd om na te denken over wat je zou dromen te bereiken en dat je intrinsieke motivatie zou voeden. Er zijn geen grote, ingewikkelde programma’s nodig. Kleine resoluties die elke dag goed zijn gekozen en gestrooid, zijn voldoende om de inzet van je vleugels mogelijk te maken, zoals die van de vlinder wanneer deze uit zijn chrysalis komt.
Weg van de druk
In mijn coachingspraktijk verwelkom ik vaak mensen die me vertellen over de druk die ze ondervinden. Dit zijn druk die kan komen van de professionele setting, de privé-setting of een combinatie van beide. Als ze mij raadplegen, hebben deze mensen last van deze overloop en weten ze niet wat ze moeten doen om er onderuit te komen.
Het is niet altijd nodig om de situatie te ontvluchten door van baan te veranderen om uit de vicieuze cirkel te komen. Het is vaak mogelijk om in dezelfde positie, hetzelfde bedrijf te blijven door een professionele ondersteuning te starten om geleidelijk duurzame oplossingen te implementeren.
Wegkomen van deze gewichten, burn-out vermijden, nieuwe keuzes maken, weer controle krijgen over je leven, weer energie, rust, voldoening in je persoonlijke en professionele leven zijn gezonde doelen waarmee je een professionele coach kunt benaderen, wanneer niets goed gaat en je niet meer weet wat je moet doen.
Hier zijn enkele manieren om langzaam weg te komen van stress, terwijl je wacht om je coachingsreis te beginnen: maak een wandeling midden in de natuur, weg van de geluiden van de stad, pak mooie bladeren, broodappels, een takje dat onderweg wordt gevonden of schelpen. Ademen. Geniet van dit moment dat je jezelf geeft. Een moment dat je voor jezelf hebt gekozen om onder de druk uit te komen.
Is het mogelijk om van richting te veranderen?
“Mevrouw Joubert, het is al meer dan 15 jaar geleden (20 jaar, 30 jaar…) dat ik in dit vak, deze rol of deze sector zit en ik besef dat ik daar helemaal niet meer gedij. Dat moet veranderen, maar ik heb geen idee wat ik nog meer zou kunnen doen. Een verandering van oriëntatie op mijn leeftijd, is dat mogelijk?”
Midlifecrisis, midlifecrisis of simpele observatie? Het is waar dat deze kwestie van verandering van oriëntatie vaker wordt gesteld door mensen van 40 tot 50 jaar. Ze realiseren zich dat ze niet genoeg motivatie hebben om nog eens 15 jaar of langer na te streven wat ze hebben gedaan sinds ze hun studie hebben verlaten.
Dit thema komt steeds terug. In 6 tot 9 sessiesbehalen mijn coachees zeer goede resultaten die kunnen gaan tot radicale veranderingen van het 180 graden type (herpositionering in een ander beroep, rol en sector).
Elke persoonlijkheid en elke behoefte is uniek, ik gebruik niet dezelfde benaderingen, dezelfde tools, dezelfde technieken. Ik pas me aan om de beste herpositionering voor iedereen te laten ontkiemen: degene die “logisch” is.
Help, ik vind mijn werk niet meer leuk!
Dit zintje wordt me vaak ontglipt tijdens ons eerste gesprek. Niet meer de motivatie hebben om naar je werk te gaan als je ’s ochtends opstaat, angstig denken aan je maandagdag vanaf zondagmiddag, het ‘gevoel’ van je nut op het werk verliezen, terugkerende conflicten hebben met je leidinggevende, collega’s of team of vaak ontevreden zijn over je eigen prestaties… dit zijn observaties die belangrijk en moedig zijn om te maken.
Deze eerlijke observaties over jezelf en de situatie die je doormaakt, de observatie van “ter plaatse” of “hulpeloosheid” om een nooduitgang te vinden, zijn vaak zeer goede momenten om een professionele coach te benaderen. Aan de hand van één of twee interviews zal de coachee zijn eigen coachingsdoelstellingen definiëren. Door jullie te vergezellen, zou ik jullie geen oplossingen voorschrijven, noch zou ik hen leiden. Ik zou het vinden van de beste oplossingen faciliteren waar je alleen geen toegang toe zou hebben gehad.
Een coachingstraject leidt tot een nieuwe realiteit, die zich vertaalt in herkenbare signalen: piekeren verdwijnt, het energieniveau stijgt, glimlachen komen vaker voor, de coachee fluit ’s ochtends opnieuw voordat hij aan zijn dag begint.
De banen van mijn coachees
Ik coach alle professionals (van 17 tot 67 jaar) die moeilijkheden ondervinden in het kader van hun tewerkstelling.
Hun beroepen, hun rollen en de sectoren waarin ze werken zijn zeer gevarieerd:
Managers, afdelingsdirecteuren, managing directors, projectmanagers, teamleiders, aannemers, artsen, advocaten, Europese ambtenaren, museumdirecteuren, human resources directeuren, professionele sporters, apothekers, rusthuisdirecteuren, leraren, beleidsmedewerkers, cyber security officers, (digitale) marketing managers, digitale campagnemanagers, biologen, maatschappelijk werkers, sales managers, kantoormedewerkers, studenten etc…